de Fysiotherapeut

Welkom      ..

DTF         ..

COPD        ..

Hartaandoening.

Praktijk      ..

Tarieven     ..

Contact      ..

Links       ..

K N G F

© 2009 Fysiotherapie Praktijk  R. Kanner  

All rights reserved

 

Fysiotherapie Praktijk R. Kanner

Gezondheidscentrum de Esch

Coronaire hartaandoeningen  

hartaandoeningen

Hartaandoeningen en bewegen:


Hartziekten zijn in de volgende diagnosegroepen in te delen:

 

De aandoeningen kunnen tot de volgende verschijnselen leiden:

 

Waarom is bewegen belangrijk voor mensen met een hartaandoening?


In de leeftijdsgroep 65 jaar en ouder zijn patiŽnten met hart-en vaatziekten belangrijke risicogroepen (zowel mannen als vrouwen). In de leeftijdscategorie van 18 tot 64 jaar bewegen de vrouwelijke hartpatiŽnten duidelijk minder dan de mannelijke hartpatiŽnten.
De huidige ontwikkelingen in beweeggedrag laten zien dat vooral in de groep 12- tot 49-jarigen de vrije tijd is afgenomen. Dit gaat ten koste van de hoeveelheid lichamelijke activiteit en als gevolg hiervan zijn de toekomstige ontwikkelingen voor ouderen in het algemeen ongunstig te noemen. Voor mensen met ziekten van de kransslagaders geldt dat er bij regelmatig bewegen sprake is van:

 

Fysiotherapeutische behandeling bij coronaire hartaandoeningen:


CliŽnten kunnen onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut een nauwkeurig individueel trainingsschema volgen. Het samenstellen van een functionele training voor cliŽnten met een hartaandoening begint met een analyse van de vaardigheden die de patiŽnt wil verbeteren. Vervolgens wordt na een reeks testen/onderzoeken o.a. met behulp van cardio- en krachtapparatuur een trainingsschema opgesteld. De apparatuur die wij gebruiken is zeer geschikt voor mensen die laag belastbaar zijn. Daarnaast kan met behulp van hartslagregistratie, bloeddrukmeting en andere meetinstrumenten de cliŽnt nauwkeurig in de gaten worden gehouden. De bedoeling is uiteindelijk dat men zelf de belastingsintensiteit leert bepalen zodat men na het volgen van het trainingsprogramma zelfstandig aan de slag kan met gezond bewegen en/of sporten. Er is echter een verwijzing van de cardioloog nodig om voor vergoeding in aanmerking te komen.